Kvalitet

Pronađeni konjski i svinjski DNK u goveđim proizvodima u Irskoj

FSAI_logoAgencija za bezbednist hrane Irske (Food Safety Authority of Ireland, FSAI) je 15.januara objavila nalaze ispitivanja sa ciljem analize autentičnost jednog broja mesnih proizvoda - goveđih hamburgera, gotovih jela sa govedinom (npr. lazanje) i salama, koji su dostupni u prodavnicama na Irskom tržištu. Studija, koja ispituje prisustvo DNK konja i svinja u ovim proizvodima, otktila je prisustvo oba u nekim proizvodima. FSAI navodi da ovi rezultati izazivaju zabrinutost u vezi sa sledljivošći mesnih sastojaka i proizvoda koji ulaze u lanac ishrane.

Ukupno 27 proizvoda goveđih hamburger je analizirano, i 10 od ukupno 27 proizvoda (37%), su pokazali pozitivne rezultate testova na konjski DNK, a čak 23 proizvoda (85%) imaju svinjski DNK. Pored toga, analiyirano je 31 proizvod – gotovi obroci sa govedinom, od kojih 21 je bilo pozitivno na svinjaki DNK i svi su bili negativni na konjski DNK. Dok su svih 19 analiziranih proizvoda salama dali negativne rezultate na konjski DNK. Tragovi DNK konja su otkriveni u nekim šaržama sirovina, uključujući neke uvezen iz Holandije i Španije. Goveđi hamburgeri, koji su testirani pozitivno na konjski DNK, su proizvedeni od strane dva pogona za preradu (Liffey Meats and Silvercrest Foods) u Irskoj i jedan pogon (Dalepak Hambleton) u Velikoj Britaniji. Oni su bili u prodaji u marketima: Tesco, Dunnes Stores, Lidl, Aldi i Iceland.

 

Prema rečima prof. Alana Rajlija, izvršnog direktora FSAI, dok ovi nalaze ne predstavljaju rizik za javno zdravlje, oni postavljaju neka pitanja. On kaže: “Proizvodi za koje smo identifikovali da sadrže konjski  i/ili svinjski DNK ne postavljaju nikakav rizik za bezbednost hrane i potrošači ne treba da budu zabrinuti. Potrošači koji su kupili neki od pomenutih proizvoda mogu da ih vrate prodavcima.”

On dalje dodaje: “Iako postoji objašnjenje za prisustvo svinjske DNK u ovim proizvodima zbog činjenice da je meso različitih životinja obrađeno u istom postrojenju, ne postoji jasno objašnjenje u ovom trenutku za prisustvo konjskog DNK u proizvodima koje proizilaze iz mesnim postrojenjima koje ne koriste konjsko meso u njihovom proizvodnom procesu.”

 

Tabelu sa rezultatima analiza možete preuzeti ovde.

 

Izvor: fsai.ie

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet