Kvalitet

Kreće provera propisa u vezi sa izduvnim gasovima iz vozila - Moguće veće olakšice za električne automobile

2017.09.izduvni gasoviKako bi se poboljšao kvalitet vazduha u Srbiji država će pokrenuti preispitivanje propisa koji se odnose na emisije izduvnih gasova iz vozila, rekao je u četvrtak, 7. septembra 2017. godine, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

 

- Trenutni kvalitet vazduha u Srbiji nije loš, ali mesta za poboljšanje ima. Zbog toga ću pokrenuti pitanje kvaliteta izduvnih gasova u saobraćaju. Očekujem da u saradnji sa ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova dođemo do rešenja koja treba da budu osvežavajuća - kazao je Trivan novinarima.

Kako je dodao, razmotriće se i zašto se za uvoz polovnih automobila ne naplaćuju ekološke takse, dok se ta taksa za nove automobile naplaćuje.

Trivan smatra i da olakšice za uvoz električnih automobila moraju biti veće, a veće povlastice vlasnici moraju imati i pri njihovom korišćenju.

Sve te izmene propisa omogućile bi, prema njegovim rečima, bolji kvalitet vazduha u Srbiji, kome osim izduvnih gasova iz vozila prete i štetni gasovi iz fabričkih postrojenja.

On je najavio i preispitivanje rada automatskih mernih stanica za kontrolu vazduha, od kojih veliki broj povremeno nije bio u funkciji, jer prema nedavno objavljenoj analizi Svetske zdravstvene organizacije, nije bilo novca za njihovo tekuće održavanje.

Trivan je kazao da se razmišlja i o povećanju njihovog broja, kao i o reviziji parametara koji te stanice prate, kako bi dobijeni podaci zdravstvenim radnicima na bolji način pomagali u prevenciji bolesti izazvanih lošim kvalitetom vazduha.

 

 

Izvor: ekapija.com

 

Oni će Vas oceniti

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Facebook Kvalitet