Kvalitet

Follow us on Twitter

Prijava na Nedeljni pregled

Pregled članaka objavljenih prethodne nedelje, svakog četvrtka u Vašem Inbox-u.

Prijava

Bezbednost i zdravlje na radu - Srbiji još nedostaju propisi
četvrtak, 13 maj 2010 09:06

bezbednost1

Uprava za bezbednost i zdravlje na radu koja je, poput Inspektorata za rad, deo Ministarstva rada i socijalne politike, zadužena je za transponovanje direktiva Evropske unije u tim oblastima u nacionalno zakonodavstvo. Direktorka ove uprave Vera Božić Trefalt kaže da je to "mukotrpan proces" koji, prema Strategiji bezbednosti i zdravlja na radu koju je Vlada donela prošle godine, mora da se završi do 2011.

- Pored usvajanja 21 direktive EU, uporedo moramo da stavljamo van snage neke propise iz domaćeg zakonodavstva koje je vreme pregazilo. Postoje propisi koje nikada nismo imali, kao, na primer, o hemikalijama, zatim azbestu i radu sa ekranima. Oni su usvojeni prošle godine, ali je ostavljeno određeno vreme prilagođavanja pre nego što stupe na snagu. Propisi u vezi sa azbestom odmah su počeli da se primenjuju, dok će za one u vezi sa hemikalijama biti ostavljeno nekoliko godina kako bi privreda i poslodavci imali vremena da se prilagode - ukazuje Božićeva.

Ona dodaje da se do kraja godine očekuje usvajanje direktive o biološkoj štetnosti, o rudarstvu, na površinskim kopovima i u jami.

- Stalno moramo insistirati na edukaciji poslodavaca i zaposlenih. Uporedo, treba raditi na podizanju svesti dece, čak od predškolskih uzrasta. U udžbenicima bi trebalo da postoje lekcije o bezbednosti i zdravlju na radu. Mnogi fakulteti prepoznaju važnost ove teme i imaju smerove za studiranje ove oblasti - ukazuje Božićeva.

Ona napominje da su zaštita životne sredine i mere bezbednosti na radu prve stvari na koje strane kompanije obraćaju pažnju kada žele da investiraju u Srbiju.

- Naša privreda još nema stepen razvoja da inspektor, kao u razvijenim zemljama, može da dođe i da deluje savetodavno. Kad nas moraju da se primenjuju sankcije kako bi poslodavci reagovali i otklanjali nepravilnosti. Ipak, ovoj oblasti se pridaje sve veći značaj, pa se tako Srbija ove godine pridružila obležavanju Svetskog dan bezbednosti i zdravlja na radu, 28. aprila - ističe Božićeva.

 

Podneto 47 krivičnih prijava

U periodu januar - decembar 2009. godine inspektori rada su sproveli 18.042 inspekcijskih nadzora iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu sa 411.325 zaposlenih obuhvaćenih inspekcijskim nadzorom. Takođe, u navedenom periodu doneto je 6.663 rešenja o otklanjanju nedostataka (sa prosečno tri naložene mere) i 522 zabrane rada na radnom mestu. Pored toga, podneto je 47 krivičnih prijava protiv odgovornih lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo izazivanja opasnosti neobezbeđenjem mera bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 1.419 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

 

Uz podršku