Kvalitet

Follow us on Twitter

Oni će Vas posavetovati

Prijava na Nedeljni pregled

Pregled članaka objavljenih prethodne nedelje, svakog četvrtka u Vašem Inbox-u.
Nove oznake za opasnost za hemijske proizvode
utorak, 13 novembar 2012 00:00

EU-OSHA

Opasnost: hemikalije!

Novi instrument na internetu upozorava zaposlene i poslodavce na oznake za opasnost

Novi instrument kojim se ističu promene koje su izvršene na nalepnicama za hemijske supstance, promovisan je danas od strane Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA), kao deo projekta informisanja javnosti o novom obelezavanju hemikalija.

 

upozorenjeBilbao, 13.novembar 2012.

 

Nov instrument na internetu se sastoji od filma ‘Opasnost: hemikalije!’, jednog postera i prospekta. Centralna ličnost filma je ‘Napo’, junak crtane serije, čiji je cilj da na komičan i nezaboravan način uvede bezbednost i zdravlje na radna mesta.

Nove oznake za opasnost za hemijske proizvode postepeno se primenjuju u Državama članicama kao deo golobalno usaglašenog sistema, ali nedavno istraživanje koje je sprovela Evropska agencija za hemikalije pokazuje da mnoge od tih oznaka nisu prepoznate niti pravilno shvaćene. Ovaj instrument podseća poslodavce i njihove zaposlene o novim oznakama i pomaže im da shvate šta one znače kako bi bili bezbedni na radu.

Oko 15% zaposlenih u Evropi tvrdi da je rukovanje opasnim materijama deo njihovog svakodnevnog posla. Samo jedno jedino izlaganje nekoj od tih materija  može da nanese štetu zdravlju zaposlenog, sa posledicama koje se kreću od blagog nadražaja očiju i kože do astme, reproduktivnih problema, urođenih mana i karcinoma. EU-OSHA želi da omogući da se zaposelni i njihovi poslodavci upoznaju sa novim oznakama za opasnost od hemikalija i da rukovanje opasnim materijama obavljaju sa pažnjom.

EU-OSHA podržava Evropsku komisiju u njenim naporima da se podigne svest o promenama koje su unete u zahteve kako nalepnice treba da izgledaju i njihov značaj za radna mesta. Jedan za to određen web odeljak omogućava pristup ovom instrumentu i čitavom nizu dodatnog materijala za obuku i dokumentima sa smernicama, kao i ‘najčešće postavljanim pitanjima’ na CLP (Propis Evropske unije za klasifikaciju, označavanje i pakovanje) i REACH (Registracija i procena hemikalija i ovlašćenja i ograničenja za njihovu upotrebu), gde se može dobiti bolji uvid o ovoj temi.

 

Linkovi

Pogeldajte video ‘Napo in… Danger: chemicals!’

Poster

Liflet

Klasifikacija, obelezavanje I pakovanje

Najcesca pitanja o CLP, REACH and OSH

 

Napomene 

1. Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA) doprinosi tome da Evropa postane bezbednije, zdravije i produktivnije mesto za rad. Agencija istražuje, razvija i širi pouzdane, uravnotežene i nepristrasne informacije o bezbednosti i zdravlju i organizuje pan-Evropske kampanje o podizanju svesti. Ustanovljena od strane Evropske unije 1996. godine sa sedištem u Bilbau, Španija, Agencija okuplja predstavnike Evropske Komisije, vlade Država članica, organizacije poslodavaca i zaposlenih, kao i vodeće stručnjake iz svih 27 Država članica EU i šire.

Sada možete da nas pratite na Twitter-u i Facebook-u, da posetite Agencijski blog ili da se pretplatite na naš monthly newsletter OSHmail. Takođe se možete prijaviti da biste dobili redovne novosti i informacije iz EU-OSHA putem RSS izvora.

 

2. Propis Evropske Unije o klasifikaciji, označavanju i pakovanju (CLP) je promenio način na koji se obeležava opasnost od hemikalija. Oznake koje se odnose na zdravstvene i fizičke opasnosti su promenjene, uvedene su i tri potpuno nove, a izvršene su i neke promene u klasifikaciji i označavanaju. Novi propisi treba postepeno da se primenjuju u svim Državama članicama EU. Radi detaljnijih informacija posetite EU-OSHA web odeljak na CLP i CLP section of the European Chemicals Agency (ECHA) - (CLP odeljak Evropske agencije za hemikalije).

 

Oni će Vas oceniti