logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Seminar "Uloga i značaj standardizacije u funkciji mikro, malih i srednjih preduzeća"

Mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) predstavljaju neizostavan segment u svim oblastima privrednih aktivnosti u Crnoj Gori. 

 

Oni su pokretači privrede, kreatori novih radnih mjesta i tokova kapitala, čija se uloga ogleda u razvoju konkurentnosti na nacionalnom nivou, kao i unapređenja međunarodnog poslovanja domaće privrede i obezbjeđivanja uspješnog tržišnog pozicioniranja crnogorskih preduzeća na međunarodnim tržištima.

Ekonometrijska istraživanja su utvrdila jasnu povezanost između standardizacije u privredi, produktivnosti i opšteg privrednog rasta, čime se potvrđuje da standardi na mjerljiv i održiv način doprinose rastu BDP. Uprkos tome, uključenost MMSP u aktivnostima standardizacije u Crnoj Gori treba da bude na višem nivou jer standardi predstavljaju neizostavan i svakim danom sve značajniji poslovni alat svake privredne organizacije.

U cilju prepoznavanja vrijednosti i relevantnosti standarda, jačanja konkurentnosti crnogorskih preduzeća, pospješivanja izvoza na globalnom i jedinstvenom tržištu EU, Institut za standardizaciju Crne Gore organizuje seminar u okviru projekta IPA 2020 “Povećanje kapaciteta institucija nadležnih za harmonizaciju i implementaciju EU zakonskog okvira u oblasti konkurentnosti i inovativnosti” na temu: "Uloga i značaj standardizacije u funkciji mikro, malih i srednjih preduzeća".

Pomenuti seminar će se održati u sledećim terminima:


Predavač na seminaru je Emilija Bratož, viši ekspert za tehničko zakonodavstvo i standardizaciju (Republika Slovenija).

 

 

Izvor: isme.me