logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Primjena ESG standarda u bankarstvu od velikog značaja

Sve zemlje regiona imaju dobar tržišni potencijal, a primjena ESG standarda u bankarstvu je od velikog značaja, poručeno je sa panela "Izazovi održivih finansija" koji je održan u okviru prve međunarodne konferencije "Montenegro Financial Markets" koju je organizovala Komisija za tržište kapitala Crne Gore.

 

Poslovanje u skladu sa ESG principima, znači poslovanje poštujući ekološke, socijalne i upravljačke standarde.

"Bitno je da svako ima jasno razumijevanje zašto ESG, šta želimo da uradimo i šta želimo njime da postignemo. Mi imamo formalnu ESG strategiju, a važna je edukacija svih zaposlenih u okviru naših organizacija ali je potrebno edukovati i klijente", kazala je Sonja Miladinovski, šef Uprave za upravljanje rizicima i ESG Direkcije za koordinaciju rizika u OTP banci.

ESG standard dugo godina koriste u Raiffeisen banci. Kažu da je nužno da banke imaju portfolio zelenih kredita.

"Primijenili smo zelene standarde, edukovali smo klijente. Cilj nam je da promovišemo zelenu ekonomiju i sada imamo uspješne investicije u Rumuniji", kazala je Vera Economou ispred Centra kompetencija ESG Grupe u Raiffeisen banci.

Menadžer Strateške inicijative ESG Erste banka Anica Petričević poručila je da u regionu postoji dobar tržišni potencijal te da su u toj kompaniji osnovali ESG akademiju.

"Bez proizvoda i usluga vrlo je teško zauzeti tržišne pozicije. Mi smo sada na evropskom nivou, imamo zelene proizvode. Po ovom pitanju imamo veliko znanje i razmjenjujemo ga sa kolegama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dobra je stvar kada ste dio iste grupe jer možete da imate koristi od toga", kazala je Petričević.

 

 

Izvor: ekapija.com