logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Održana obuka: ISO/IEC 17021, Ocjenjivanje usaglašenosti - Zahtjevi za tijela koja obavljaju provjeru i sertifikaciju sistema menadžmenta

U okviru IPA Projekta finansiranog iz EU IPA Godišnjeg akcionog programa za 2020. godinu, u periodu od 16. do 20. oktobra 2023. godine, organizovana je četvorodnevna obuka za zaposlene Instituta za standardizaciju Crne Gore i njegove saradnike na temu ISO/IEC 17021-1:2018 Ocjenjivanje usaglašenosti - Zahtjevi za tijela koja obavljaju provjeru i sertifikaciju sistema menadžmenta - Dio 1: Zahtjevi (u okviru projektne podaktivnosti 2.3.5).

 

Predavač na obuci je bio gdin Janez Furlan, viši ekspert za infrastrukturu kvaliteta iz Republike Slovenije.

Cilj obuke je bio da se predstave najvažnija poglavlja u vezi implementacije standarda ISO 17025 i ISO 17065, da se prepozna koje su poteškoće kod usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom i na koji način dolazi do usklađenosti između institucija infrastrukture kvaliteta. Učesnicima je predočeno kako se na najbolji način obezbjeđuje nepristrasnost i povjerljivost rada tijela za ocjenjivanje usaglašenosti budući da je taj segment, uz kompetentnost osoblja, najvažniji za funkcionisanje tržišta.

Četvorodnevna obuka obuhvatala je i uvid u cjelokupan proces na licu mjesta u laboratoriji za ispitivanje građevinskih proizvoda (MM Institut) i sertifikacionom tijelu za građevinske proizvode (MM Cert).

Posjeta na licu mjesta MM Cert-u bila je namijenjena praktičnom razumijevanju svakodnevnih operacija u tipičnom CAB-u i posebno, boljem razumijevanju uloge CAB-a u nacionalnoj infrastrukturi kvaliteta i njihovog učešća u koordinaciji istih (diskusija o potrebi za prelazne odredbe i koordinisano sprovođenje i sprovođenje Uredbe o građevinskim proizvodima u Crnoj Gori).

Predavač je konkretnim primjerima direktno podstakao na bolje razumijevanje standarda za ocjenu usaglašenosti.

 

 

Izvor: isme.me