logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Uskoro zaštita oznake geografskog porijekla za rogatički krompir

U Istočnom Sarajevu je održana prva manifestacija "Dani rogatičkog krompira" na kojoj su se brojni proizvođači sa rogatičkog područja predstavili svojim nadaleko čuvenim proizvodima vrhunskog kvaliteta.

 

Organizator manifestacije Svjetlana Mičić je u ime Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede Republike Srpske istakla da će nastojati da ovaj događaj pređe u tradiciju.

"U opštini Rogatica svako domaćinstvo se bavi proizvodnjom krompira. Oni vrlo dobro znaju kakav kvalitet imaju u svojim rukama, a ovom manifestacijom podstaći ćemo građane Istočnog Sarajeva da kupuju proizvode iz naše regije, što je za proizvođače jako dobra promocija i marketing", rekla je Mičićeva.

Predstavnik poljoprivrednog klastera "Srp" Željka Pejović izrazila je zadovoljstvo što su ugostili proizvođače krompira iz Rogatice, vodećeg proizvoda ove regije.

"To govore količine krompira koje oni proizvode na svojim gazdinstvima i koje su potpuno konkurentne za domaće i inostrano tržište. Nadam se da će o samom kvalitetu uskoro govoriti zaštita oznake geografskog porijekla, te da će tu ideju naš klaster uz podršku opštine Rogatica i resornog ministarstva uskoro sprovesti", navela je Pejovićeva.

Ona je objasnila da je ova procedura veoma važna kako bi zaštitili rogatički krompir zbog sve češće zloupotrebe na tržištu.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić izrazio je zadovoljstvo idejom Ministarstva poljoprivrede koje je proizvođače krompira okupilo u Istočnom Sarajevu.

"Proizvodnjom krompira organizovano i u većoj količini bavi se oko 70 domaćinstava. Odlična je ideja da se uspostavi kontakt sa proizvođačima i potrošačima u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, koji su veliko tržište. Ovo je način da se približimo tržištu i pokažemo šta imamo", rekao je Jagodić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić podržao je ovu manifestaciju jer se, kako je naveo, radi o vrijednim i poštenim ljudima i domaćinima ne samo iz Rogatice, nego i iz Istočnog Sarajeva.

On je pohvalio Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede Republike Srpske – kancelarija Istočno Sarajevo za ovu ideju i organizaciju.

"Opština će se uvijek truditi da podrži sve dobre ideje i manifestacije koje ne dolaze samo iz naše opštine, već i iz drugih gradskih opština. Nadam se da će ovakve manifestacije podstaći još više naših stanovnika da se bave poljoprivrednom proizvodnjom", istakao je Katić.

Dragomir DŽida sa Borika, sa 11 članova porodice bavi se poljoprivredom od koje žive.

"U odnosu na godinu, zadovoljan sam rodom i kvalitetom krompira, koji još vadimo. Očekujem da ćemo ove godine proizvesti oko 500 tona. Što se tiče proizvodnje i prodaje, tu nema problema. Proizvode plasiramo širom Republike Srpske i BiH", istakao je DŽida.

On kaže da je ovaj posao tradicija u njegovoj porodici, da ga rade 50 godina, a da su sada njegovi sinovi i unuci glavni nosioci proizvodnje.

"Idemo na razne sajmove i dobitnici smo brojnih nagrada. LJudi su prepoznali rogatički krompir čije brendiranje je u toku i koji će tek zauzeti svoje mjesto", istakao je DŽida.

Inžinjer poljoprivrede iz "Agrosa" iz Rogatice Milanko Ristanović rekao je da je ova firma jedna od najvećih proizvođača sjemenskog krompira u BiH, a da su ove godine zasnovali proizvodnju pet sorti sjemenskog krompira na 30 hektara.

Ovogodišnjim prinosom, s obzirom na vremenske uslove, su zadovoljni i nadaju se ekonomski isplativoj godini.

Student treće godine agronomije Nikola Motika, čija porodica se godinama bavi proizvodnjom krompira, u Istočno Sarajevo je došao da predstavi proizvode porodične firme "Agromont".

"Cijela porodica je uključena u ovaj posao, bavimo se prvenstveno proizvodnjom sjemenskog krompira na površini od 15 hektara. Naš proizvod plasiramo širom BiH. Prošle godine imali smo rekordne prinose koji su dostizali do 40 tona po hektaru", rekao je Motika, ističući da namjerava da nastavi porodičnu tradiciju.

 

 

Izvor: nezavisne.com