logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Održan webinar za članove tehničkih komiteta ISBIH-a

Nakon uvodnog pozdrava Miljana Vaskovića, stručnog saradnika za elektrotehničku standardizaciju, u prvom dijelu izlaganja Željka Popić, viša stručna saradnica, upoznala je prisutne s ulogom ISBIH-a u procesu standardizacije u Bosni i Hercegovini

 

te važnosti učestvovanja zainteresiranih strana u razvoju standardizacije u Bosni i Hercegovini.

Tatjana Vidović, stručna saradnica za opću standardizaciju, prezentirala je interna pravila za standardizaciju s posebnim osvrtom na BAS PO 8.5-01, Poslovnik o radu stručnih tijela Instituta. U BAS PO 8.5-01 su definirani struktura tehničkih komiteta, radnih grupa, način njihovog osnivanja i označavanja, uloga predsjednika, tehničkog sekretara, koordinatora i članova TC-a te obaveze i prava članova TC-a. Na kraju je istakla mogućnost učestvovanja članova TC-a u međunarodnoj i evropskoj standardizaciji.

U nastavku je Ivona Pikić-Hart, stručna saradnica za elektrotehničku standardizaciju, prezentirala BAS U 8.5-03, Uputstvo za pripremanje, donošenje i objavljivanje BAS standarda i drugih dokumenata bosanskohercegovačke standardizacije. Ovaj dio internih pravila za standardizaciju definira cjelokupan proces razvoja BAS standarda kroz sve faze izrade, počevši od prijedloga za novi projekt BAS standarda do BAS standarda dostupnog javnosti odnosno preispitivanja i povlačenja BAS standarda.

Tihomir Anđelić, šef Odeljenja za opću standardizaciju, prezentirao je prisutnima rad u zaštićenom području na internetskoj stranici ISBIH-а za članove BAS/TC-а, obraćajući posebnu pažnju na dokumente koji se tamo nalaze, a važni su za rad članova TC-a, kao i na ostale podatke koji su dostupni na toj platformi.

ISBIH će i ubuduće nastaviti s organiziranjem ovakvog vida obuka.

 

 

Izvor: isbih.gov.ba