logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Info dani o ESG standardima za kompanije u martu u četiri BiH grada

U skadu sa nastavkom aktivnosti Vijeća stranih investitora u BiH koje se odnose na promociju i uvođenje ESG standarda u kompanijama koje posluju u BiH i Zapadnom Balkanu, u mjesecu martu Vijeće će zajedno sa Advantis broker Banja Luka, te u partnerstvu sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC)

i Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) švicarskog saveznog odjela za ekonomske poslove u sklopu implementacije projekta "ECA ESG PROGRAM - ESG aktivnosti u Bosni i Hercegovini" organizovati Info dane o ESG standardima u četiri bosanskohercegovačka grada Banja Luka, Sarajevo, Tuzla i Mostar.

Termini i mjesto održavanja Info dana su sljedeći:

  • 02.03.2023. godine, Banja Luka, hotel "Jelena", od 11:00 – 14:00 časova
  • 07.03.2023. godine, Sarajevo, hotel "Holiday", od 11:00 – 14:00 časova
  • 14.03.2023. godine, Tuzla, hotel "Salis'', od 11:00 – 14:00 časova
  • 21.03.2023. godine, Mostar, Intera – Tehnološki park, od 11:00 – 14:00 časova

ESG je akronim za Environmental, Social and Governance što u prevodu znači zaštita okoliša, društvena odgovornost i korporativno upravljanje.

Pitanje uvođenja i poštivanja ESG standarda postaju sve više zastupljena u poslovanju, naročito zbog činjenice da odgovorni investitori širom svijeta sve više vode računa o zaštiti životne sredine, poštovanju prava radnika i dobrom upravljanju kompanijama. Trenutno mnoge zemlje Zapadne Evrope uvode ESG standarde u svoja nacionalna zakonodavstva i postaju dijelom obaveze za velike korporacije i ohrabruju potpuno novi set kriterijuma i smjernica za dobro upravljanje. S toga, u budućnosti će sve više i više postojati potreba da kompanije iz BiH, naročito izvozno orjentisane kompanije čiji su partneri u zemljama EU, ispune određene ESG standarde.

Kompanije u Bosni i Hercegovini su postale važan segment globalnih lanaca vrijednosti i privlače sve veći udio direktnih stranih investicija. Međutim, nedostatak razumijevanja i ograničena usklađenost sa standardima i principima ESG-a, postaje sve veći rizik za njihovo poslovanje. Sa druge strane, u BiH postoje mnoge kompanije a naročito članice Vijeća stranih investitora koje imaju kapacitet, rezultate i dokaze koji potvrđuju da oni kroz svoje prakse, te obaveze, u velikoj mjeri već ispunjavaju ESG standarde.

Info dani imaju za cilj upoznati BH kompanije sa ovim praksama, podijeliti međunarodna i regionalna iskustva o integraciji EGS standarda u donošenje odluka o ulaganju i pokrenuti dijalog o izazovima i mogućnostima usvajanja ESG standarda i načela u osnovnu djelatnost BH kompanija.

Dodatne informacije i registracija na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

Izvor: ba.ekapija.com