logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Panel diskusija: "Uloga standarda ISO 14001 u upravljanju otpadom"

Institut za standardizaciju Crne Gore (ISME) je 12. oktobra 2023. godine u hotelu Hilton Podgorica, kroz projekat IPA 2020 Povećanje kapaciteta institucija nadležnih za harmonizaciju i implementaciju EU zakonskog okvira u oblasti konkurentnosti i inovativnosti, organizovao panel diskusiju na temu „Uloga standarda ISO 14001 u upravljanju otpadom“.

 

Opšti cilj Projekta je da podrži razvoj administrativnih kapaciteta i stepena usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti konkurentnosti i inovacija, posebno u oblastima: usluga, standardizacije, akreditacije, konkurencije i državne pomoći, čime se omogućava Crnoj Gori da u okviru relevantnih pregovaračkih poglavlja ispuni ključne kriterijume za pristupanje Evropskoj uniji, u svom uvodnom izlaganju istakao je gdin Zoran Glomazić, direktor Instituta za standardizaciju Crne Gore.

Imajući u vidu da je Crna Gora, kao prva ekološka država na svijetu, politiku upravljanja otpadom započela prije dvije decenije i da još uvijek nije uspostavljen funkcionalan, integralan sistem upravljanja otpadom, što se smatra jednim od prioritetnih zadataka Crne Gore na putu pridruživanja EU, evidentna je potreba da se riješi pitanje infrastrukture za selektivno odlaganje otpada i kreiraju projekcije izazova sa kojima se Crna Gora danas suočava u rješavanju problema otpada.

Moderator na okruglom stolu je bio dr sci Dejan Jančić (CETI), dok su panelisti na diskusiji bili: mr Kemal Grbović (MPEG), Danilo Veljić (EPA), Dejan Filipović (UIP), prof. dr Žarko Radović (Metalurško-tehnološki fakultet Podgorica), Biljana Radović (Hemosan d.o.o. Bar), Aleksandar Perović (Ekološki pokret OZON).

U ulozi izlagača na panelu je bila gđa Barbara Koželjnik, ing. hem. tehn; samostalni konsultant i ekspert za zaštitu životne sredine (Republika Slovenija), koja posjeduje dvadesetogodišnje iskustvo iz oblasti sistema menadžmenta, industrije i hemijskih laboratorija (Gorenje, Kolektor ETRA d.o.o, SIQ, Eurofins Erico d.o.o.). Ona nas je kroz svoje izlaganje upoznala sa praksom iz Slovenije ističući da ekološko pitanje tj. društveno i ekonomsko pitanje održivog upravljanja otpadom zahtijeva ne samo promjenu razmišljanja, već i promenu ponašanja, vrijednosti i odnosa prema problemu – posebno među akterima odgovornim za politiku održivog upravljanja otpadom.

Vođa projektnog tima, gdin Andrej Plahutnik, naglasio je da ovaj projekat ima tri komponente i kroz njihovu implementaciju se olakšava put pristupa Crne Gore u Evropsku uniju ali i očuvanje životne sredine. Jedan od preduslova da se zatvori Poglavlje 8 jeste primjena zakona i to je suština projekta IPA 2020 gdje je fokus podrška beneficijarima koji se bave infrastrukturom kvaliteta u Crnoj Gori.

“Naša država je u obavezi da uskladi svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Evropske unije i ne trebamo da razmišljamo da li je nešto u ovom momentu preambiciozno ili nije (to će vrijeme pokazati) kao i da poštujemo zakonitost tržišta, a Zakon je jasno predvidio odgovornosti: uvoznika, prozvođača, distributera i sl. i potrebno je samo da uvedemo više poštovanja zakonitosti i reda u ovoj oblasti.”, istakao je gdin Kemal Grbović, generalni direktor Direktorata za ekologiju i klimatske promjene u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

„Današnji panel je sa više nego aktuelnom temom dokazao neophodnost intezivniije međusektorske saradnje u primjeni standarda u oblasti upravljanja otpadom. Iskren pristup panelista zapravo je najbolji dokaz da je potrebna stalna saradnja ako želimo da uredimo sistem na najbolji mogući način i u skladu sa ustavnim opredjeljenjem ekološke države. Naročito sam zadovoljan velikom posjećenošću što pokazuje i želju da konačno riješimo ako ne najveći ono najvidljiviji ekološki problem društva.”, naveo je gdin Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta OZON.

Ova tema je prepoznata kao veoma značajna za Crnu Goru što se potvrđuje i velikim interesovanjem za prisustvo ovoj panel diskusiji.

Zaključke okruglog stola možete pogledati ovdje.

 

 

Izvor: isme.me