logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Posjeta MM Institutu: Tijelo o usaglašenosti građevinskih proizvoda

U okviru projekta IPA 2020 Institut za standardizaciju Crne Gore je bio u posjeti MM Institutu i MM CERT u Kotoru kroz dio obuke koji se odnosi na praktičnu primjenu MEST ISO 17025 standarda. Cilj posjete je podrazumijevao da se u praksi predstavi implementacija MEST ISO 17025 i MEST ISO 17065.

 

Prilikom posjete došlo se do saznanja gdje se nailazi na poteškoće kod usklađivanja evropskog zakonodavstva na području građevinskih proizvoda, kao i usklađenosti između institucija infrastrukture kvaliteta.

Učesnici su imali priliku da vide kako se u praksi obezbjeđuje nepristrasnost i povjerljivost rada tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, jer je to uz kompetentnost osoblja najbitnije za funkcionisanje tržista.

Zaposleni Instituta su posjetili prostorije sertifikacionog tijela i laboratoriju opremljenu brojnim mjernim uređajima. Imali su uvid u njihova baždarenja i način vođenja i upravljanja dokumentovanim informacijama.

Ovom posjetom prisutni su imali puno bolje razumijevanje zahtjeva standarda za ocjenu usaglašenosti, kao i niz drugih standarda koje laboratorije koriste u njihovim postupcima, sto pruža uvjerenje o značaju standardizacije.

 

 

Izvor: isme.me