logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Halal proizvodi obogatiće ponudu Crne Gore

Otvaranjem za nova tržišta Saudijske Arabije i Egipta, sertifikovanje restorana, kao i proizvoda koji se koriste u pripremi halal hrane, Crna Gora će obogatiti ponudu turistima sa pomenutih tržišta, kazao savjetnik direktorice Nacionalne turističke organizacije (NTO) Amel Dedeić.

 

Kako je soapšteno, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore učestvovala je na Halal Business Forumu u Zagrebu koji je okupio predstavnike iz 40 zemalja svijeta.

Dvodnevni program ponudio je brojne mogućnosti proizvođačima i pružaocima usluga za razgovor, analiziranje fenomena u području halala, te razvoj saradnje i razmjenu iskustava.

Pored panel diskusije i naučne konferencije, na Forumu je poseban akcenat stavljen na održavanje individualnih razgovora (B2B) za povezivanje kvalifikovanih kupaca sa proizvođačima sa svjetskog halal tržišta.

Rukovodilac Centra za sertifikaciju halal kvaliteta Aldin Dugonjić zahvalio se prisutnima na dolasku i podršci, a posebno ministarstvima poljoprivrede, turizma, privrednog i regionalnog razvoja, kao i Gradu Zagrebu, te preduzećima i organizacijama.

Tokom održavanja foruma, savjetnik direktorice NTO Amel Dedeić sastao se sa Dugonjićem, kao i sa predstavnikom Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta iz Tuzle, Nerminom Hadžićem. Tom prilikom, organizacije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine su pokazale zainteresovanost da pruže punu podršku, te da podijele svoje znanje i iskustvo koje imaju u sertifikaciji halal kvaliteta.

"Halal Business Forum je odlična prilika da se svi učesnici upoznaju sa halal proizvodima, turističkom ponudom, sa sertifikatima halal proizvoda i uslugama, uz brojne predavače koje smo imali priliku da čujemo", kazao je Dedeić.

Prema njegovim riječima, otvaranjem za nova tržišta Saudijske Arabije i Egipta sertifikovanje restorana, kao i proizvoda koji se koriste u pripremi halal hrane će obogatiti ponudu turistima sa pomenutih tržišta.

"S obzirom na to da ima zainteresovanih iz naše turističke privrede za halal sertifikate, forum je veoma interesantan i za Crnu Goru, a pojedini naši ugostiteljski objekti su već ušli u fazu realizacije jednog takvog projekta", poručio je predstavnik NTO.

Pored savjetnika direktorice Nacionalne turističke organizacije, na Forumu su učestvovali i direktor LTO Rožaje Nedžad Murić, predstavnica Privredne komore Crne Gore Sanja Marković i predstavnik Skijališta CG Dženis Nurković.

Halal Business Forum u Zagrebu održan je u organizaciji Centra za sertifikaciju halal kvaliteta Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji ističu da su veoma zadovoljni odzivom, te da veliki broj prijavljenih najviše govori o tome.

 

 

Izvor: ekapija.com