logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

CEZAP dodjeljuje sertifikat Fer sa potrošačima

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) predstaviće u ponedjeljak prve kompanije u Crnoj Gori kojima će biti dodijeljen sertifikat Fer sa potrošačem.

 

Iz CEZAP-a su kazali da će na konferenciji, koju organizuju u hotelu Cue u Podgorici, biti svečano uručeni sertifikati Fer sa potrošačem, kao i da će biti predstavljeni benefiti koje taj model pruža.

Sertifikat Fer sa potrošačem, kako su objasnili, predstavlja znak od povjerenja, ugleda i zagarantovane dobre prakse u odnosima sa potrošačima koji izdaje CEZAP.

Sertifikat pokriva šest ključnih oblasti za zaštitu potrošača, a to su zaštita bezbjednosti i zdravlja potrošača, primjena poštene poslovne prakse u oglašavanju i zaključivanju ugovora, odnosi sa potrošačima i rješavanje žalbi, zaštita ličnih podataka i privatnosti, edukacija i informisanje i savjesna i održiva potrošnja.

„Ukoliko kompanija ispuni više od polovine kriterijuma za sertifikaciju u svakoj oblasti, dodijeliće joj se sertifikat koji će moći da istakne u svojim prostorijama, na svojim proizvodima, reklamno-promotivnim sadržajima, veb stranici i profilima na društvenim mrežama, poručujući time da pripada grupi preduzeća koja se ističu u svom korektnom odnosu prema potrošačima“, saopštili su iz CEZAP-a.

Pored toga, kompanija dobija i stručnu podršku CEZAP-a u mirnom rješavanju potrošačkih sporova i javnu promociju putem medijske kampanje i objavlјivanja u onlajn registru sertifikovanih kompanija koji će biti dostupan na webu.

„Izdavanje sertifikata doprinijeće povećanju povjerenja potrošača u kompanije, a s druge strane kompanije će steći veću vidlјivost i pokazati bolјi odnos prema potrošačima na polјu sagledavanja njihovih problema i rješavanja žalbi posredstvom organizacija potrošača“, rekli su iz CEZAP-a.

Oni su dodali da će postizanje međusobnog povjerenja između sektora civilnog društva, potrošača i kompanija poboljšati konkurentnost i omogućiti fer tržišne odnose.

Model sertifikacije Fer sa potrošačem razvijen je u okviru ConWeb-a, mreže nacionalnih potrošačkih organizacija Jugoistočne Evrope, koju sačinjavaju CEZAP, Organizacija potrošača Makedonije (OPM) i Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), a u okviru projekta pod nazivom Razvoj partnerstva građanskog društva sa bisnis sektorom. Taj projekat su podržale Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA) i Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN).

 

 

Izvor: mina.news