logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Cvjetni med deseti zaštićeni proizvod sa oznakom kvaliteta

Cvjetni med deseti je zaštićeni proizvod CG oznakom kvaliteta, i to sa ozakom "Viši kvalitet", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Pokretač ove registracije i korisnik oznake je proizvođač Omer Bogdanović iz Bara.

 

Kako se navodi u saopštenju, uspostavljanje sistema zaštite i podizanja vrijednosti poljoprivrednih proizvoda i hrane oznakama kvaliteta, sistema koji potrošaču garantuju posebna svojstva i karakteristike, su od izuzetnog značaja na putu podizanja poljoprivredne proizvodnje na veći nivo. Sistemi šema kvaliteta, odnosno zaštite naziva proizvoda su usaglašeni sa EU konceptima, te je promocija ovih proizvoda od izuzetnog značaja kako za potrošače tako i zbog reputacije i konkurentnosti domaće proizvodnje.

"Za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je ovo izuzetno važan doprinos jer je ovo drugi proizvod zaštićen oznakom "Viši kvalitet", u skladu sa Zakon o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", naveli su.

Kako su pojasnili, da bi se registrovao kao proizvod sa oznakom "Viši kvalitet", jedan poljoprivredni ili prehrambeni proizvod se mora, prema svojim specifičnim svojstvima izdvajati u pogledu kvaliteta od drugih poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda iste kategorije. Karakteristike poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda sa oznakom "Viši kvalitet" određuju se prema sastavu, organoleptičkim, fizičko-hemijskim osobinama i metodama proizvodnje ili prerade.

"Prema porijeklu, Cvjetni med je cvijetni, poliflorni med, dobijen od više vrsta biljaka sa dominantnim prisustvom polena kestena. Melisopalinološka analiza meda koji je registrovan oznakom "Viši kvalitet" ukazuje na dominantno prisustvo polena kestena koji utiče na fizičko-hemijske osobine, svakako i na senzorne osobine meda, tj. doprinosi specifičnom ukusu, utiče na boju, miris i konzistenciju", stoji u saopštenju.

Pozitivna karakteristika Cvjetnog meda u odnosu na uopšte propisani kvalitet je i u sadržaju šećera.

"U Cvjetnom medu je fizičko-hemijskom analizom identifikovan odnos glukoze i fruktoze veći u odnosu na med iz iste kategorije. U tom odnosu je sadržaj fruktoze veći u odnosu na sadržaj glukoze i utiče direktno na konzistenciju Cvjetnog meda, njegovu viskoznost i doprinosi sporoj kristalizaciji. Spora kristalizacija Cvjetnog meda doprinosi povećanom kvalitetu, budući da se u dužem peridu čuvanja med ne kristališe, te se kasnije ne mora otapati. Posebno visoka vrijednost provodljivosti ovog meda u odnosu na med iz iste kategorije, doprinosi njegovom višem kvalitetu", pojasnili su.

U saopštenju stoji da izraženo visoka vrijednost provodljivosti meda je karakteristična za cvjetni med samo ukoliko sadrži polen kestena i takođe je direktna posljedica visokog sadržaja minerala.

"Mineralni sastav meda direktno utiče na povećanu provodljivost, a analiza specifične rotacije potvrđuje njegovo nektarno porijeklo. Hemijska analiza mineralnog sastava ovog meda pokazuje prisustvo kalijuma i mangana u značajnim količinama, odnosno onim količinama koje obezbjeđuju 15% preporučenog unosa ovih minerala u 100 grama", navodi se.

Specifičnost i takođe pozitivno odstupanje karakrakteristika Cvjetnog meda u odnosu na propisani kvalitet meda, koji pripada istoj kategoriji je potvrđen i analizom specifične rotacije.

"Kod Cvjetnog meda analiza specifične rotacije pokazuje negativnu vrijednost, što ukazuje na porijeklo meda, odnosno prisustvo polena kestena i istovremeno dokazuje postojan kvalitet, što je kod meda iste kategorije teško postići, budući da je negativna specifična rotacija potvrđena i u Cvjetnom medu starom godinu dana", pojašnjeno je.

Organoleptički, Cvjetni med je izuzetnog kvaliteta sa izraženo obogaćenim ukusom nektara kestena. Na opisane osobine Cvjetnog meda koje ga izdvajaju u odnosu na med iste kategorije utiče i geografski položaj stacionarnog pčelinjaka, odnosno florističri resursi područja u kome je smješten pčelinjak.

"Za naše Ministarstvo, kao i za Crnu Goru ovo je značajan korak. Kvalitet i raznovrsnost proizvodnje u oblastima evropske poljoprivrede čine jednu od najvažnijih naših snaga, jer obezbjeđuju konkuretnu prednost i opstanak malim, specifičnim i tradicionalnim proizvođačima i daju veliki doprinos njenom kulturnom i gastronomskom naslijeđu", navode iz resora poljoprivrede.

Zaštita kao što je ova, dodaju, posljedica je vještina i odlučnosti proizvođača koji su održavali tradiciju, ali su vodili računa i o razvoju novih sastojaka i načina proizvodnje, modernizaciji proizvodnje i proizvoda kao i valorizaciji kroz sektor turizma.

"Zaštitom ovakvih proizvoda postižemo prepoznatljivost na tržištu, kako na regionalnom tako i na međunarodnom, na ovaj način proizvod doprinosi prepoznatljivosti mjesta i regiona. Zaštita naših specifičnih proizvoda doprinosi i bogatijoj turističkoj ponudi, te razvoju samih turističkih destinacija. Promocija i zaštita proizvoda oznakama kvaliteta doprinose ruralnom razvoju, diverzifikaciji prehrambenih proizvoda i većem izboru potrošaca", zaključuje se u saopštenju.

 

 

Izvor: ekapija.com