logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Sastanak EU4 Business: Podsticanje regionalnog tržišta kroz infrastrukturu kvaliteta i e-trgovinu

Dana 29. i 30. marta održan je GIZ regionalni sastanak EU4 BUSINESS: “Podsticanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz infrastrukturu kvaliteta i e-trgovinu“. U ovom projektu učestvovale su zemlje potpisnice CEFTA sporazuma, među kojima je i Crna Gora.

 

Učešće u ovom regionalnom projektu je imao i Institut za standardizaciju Crne Gore, ispred kojeg su prisustvovali direktor Instituta gdin Zoran Glomazić i mr Ivana Vlahović, vodeća inženjerka u Sektoru za standardizaciju. Cilj ovogodišnjeg održavanja GIZ sastanka je da se ojačaju regionalne ekonomske integracije među zemljama koje su članice CEFTA organizacije.

Komponenta infrastrukture kvaliteta GIZ projekta je osmišljena da pruži podršku zemljama CEFTA organizacije, u cilju jačanja ključnih aspekata sistema infrastrukture kvaliteta u skladu sa tekovinama Evropske unije, da stimuliše slobodno kretanje industrijskih dobara i obezbijedi poštenu konkurenciju i zaštitu potrošača kroz poboljšani sistem nadzora nad tržištem.

Regionalni sastanak je pružio priliku da se razmijene mišljenja o spremnosti institucija infrastrukture kvaliteta (metrologija, standardizacija, akreditacija, tržišni nadzor) uz podršku tijela za ocjenjivanje usaglašenosti i proizvođača u postupcima ocjenjivanja usaglašenosti električnih proizvoda obuhvaćenih LVD i EMC direktivama.

Tokom sastanka predstavljen je koncept Regionalne mreže infrastrukture kvaliteta, sa davanjem predloga mogućeg operativnog modela i međusobne saradnje na regionalom nivou.

 

 

Izvor: isme.me