logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Okrugli sto “Sertifikacija u oblasti građevinskih proizvoda - standardi za beton/agregat - asfalt”

U organizaciji Instituta za standardizaciju Crne Gore u hotelu Hilton, 21.04.2023. godine, organizovan je okrugli sto na temu: “Sertifikacija u oblasti građevinskih proizvoda – standardi za beton/agregat-asfalt”.


Ovaj događaj se organizuje u okviru IPA Projekta finansiranog iz EU IPA Godišnjeg akcijskog programa za 2020. godinu. Realizuje ga EPRD konzorcijum sa ciljem podrške razvoja daljeg administrativnog kapaciteta i stepena usklađenosti sa pravnim tekovinama EU u oblasti konkurentnosti i inovacija, posebno u oblastima usluga, standardizacije, akreditacije, konkurencije i državne pomoći, čime se omogućava Crnoj Gori da ispuni kriterijume za pristupanje relevantnih pregovaračkih poglavlja.

Okrugli sto je otpočeo uvodnim izlaganjem predstavnika Instituta za standardizaiju Crne Gore, gđe Ljiljane Šoškić, vodeće inženjerke standardizacije u oblasti građevinarstva. Gđa Šoškić je prisutne upoznala sa osnovnim informacijama o IPA Projektu i djelatnošću Instituta u vezi sa temom ovog događaja.

U ulozi izlagača na okruglom stolu je bio i gdin Janez Furlan, samostalni konsultant, ekspert za infrastrukturu kvaliteta (Republika Slovenija). Moderator na okruglom stolu je bio prof. dr Miloš Knežević (Građevinski fakultet) dok su u ulozi panelista bili predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - gđa Svetlana Vuksanović, Građevinskog fakulteta – prof.dr Radmila Sinđić Grebović, Uprave za inspekcijske poslove – gđa Marina Janković, proizvođači građevinskih proizvoda EUROMIX BAR – gđa Gordana Milić.

Okrugli sto je imao za cilj podizanje svijesti o značaju primjene standarda koji obezbjeđuju kvalitet, unapređujući međunarodnu trgovinu otklanjanjem tehničkih prepreka, kao i primjeni standarda po kojima se vrši sertifikacija građevinskih proizvoda što je kod nas trenutno aktuelno. Svrha sertifikacije građevinskih proizvoda je da se obezbijedi svim zainteresovanim stranama sigurnost da proizvod ispunjava specifične zahtjeve koje propisuju standardi.

Kratak video osvrt na Okrugli sto "Sertifikacija u oblasti građevinskih proizvoda - standardi za beton/agregat - asfalt".

 

 

Izvor: isme.me