logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Aerodrom Podgorica sertifikovan po najvišim međunarodnim i domaćim propisima

Kao što smo najavili prošle nedelje (ovde), Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) je, nakon višegodišnjeg rada i shodno Zakonu o vazdušnom saobraćaju i Pravilniku o uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodroma, sertifikovala Aerodrom Podgorica, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).

 

Direktor ACV-a, Zoran Maksimović uručio je sertifikat izvršnom direktoru Aerodroma Crne Goe (ACG) Vladanu Draškoviću na sastanku koji je održan na podgoričkom aerodromu.

Sertifikacija, kako su objasnili iz MKI, znači da su aerodromska infrastruktura i operativne procedure usklađene sa međunarodnim i nacionalnim propisima.

"Ovaj dokument je i svojevrsna potvrda ispunjenosti standarda iz domena sigurnosti i bezbjednosti koji se primjenjuju u civilnom vazdušnom saobraćaju", navodi se u saopštenju.

Ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, koji je prisustvovao današnjem događaju, kazao je da sertifikat znači da je Crna Gora još jedan korak bliže Evopskoj uniji.

Kako je rekao, turističkoj državi poput Crne Gore trebaju moderni i savremeni aerodromi.

"Danas šaljemo poruku da ACG imaju perspektivu i da će u narednom periodu biti sve više konkurentni. Izuzetno sam ponosan na sve ljude koji su učestvovali u ovom procesu", naglasio je Ibrahimović.

Drašković je zahvalio kolegama na uloženim naporima, ističući da mu je čast da je jedan od aktera današnjeg događaja.

"Koristim priliku da zahvalim MKI na posredovanju, a Agenciji za civilno vazduhoplovstvo na konstruktivnosti", rekao je Drašković.

Maksimović je kazao da su ACG i do sada sigurno obavljali vazdušni saobraćaj.

On je objasnio da usklađivanje svih standarda, preporuka i pravila koje propisuje Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo znači da su svi propisi usklađeni sa radom na terenu.

"Ovo je proces koji je iziskivao veliki napor za AC, Aerodrom Podgorica i za ljude koji rade ovdje", istakao je Maksimović uz napomenu da je vazduhoplovstvo živa materija i da se standardi uvjek unapređuju.

Aerodrom Podgorica je, u toku postupka, izradio i dostavio aerodromski priručnik, priručnik za upravljanje sigurnošću, program bezbjednosti, plan za vanredne situacije, dokaze o radnom iskustvu i stručnoj osposobljenosti rukovodećih i odgovornih lica i drugu neophodnu dokumentaciju.

 

 

Izvor: ekapija.com