logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Hrvatskim autocestama uručen ISO 37001 certifikat

Hrvatske autoceste već godinama kontinuirano unaprjeđuju svoje poslovanje putem međunarodnih ISO normi.

 

Trenutno posjeduju aktivne certifikate sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001, sustava upravljanja okolišem ISO 14001, sustava upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu ISO 45001 te sustava upravljanja sigurnošću cestovnog prometa ISO 39001.

Uprava HAC-a odgovornim poslovanjem i nultom stopom tolerancije prema korupciji poduzela je niz mjera i kontrola s ciljem borbe protiv korupcije. Implementirali su sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja ISO 37001 koji je uspješno prošao cjelokupni audit predmetnog sustava od strane akreditirane certifikacijske kuće SGS Adriatica d.o.o. čime su stekli još jedan certifikat. Certifikat ISO 37001 je norma sustava upravljanja s rizicima podmićivanja osmišljen kako bi pomogao organizaciji da uspostavi, implementira, održava i poboljša mehanizme za suzbijanje podmićivanja. Ova antikorupcijska norma daje sigurnost menadžmentu, odnosno osigurava da organizacija poduzima razumne korake u svrhu sprječavanja podmićivanja, jača integritet i lojalnost zaposlenika te daje sigurnost poslovnim partnerima da HAC upravlja rizicima u skladu s globalnim regulatornim zahtjevima i najboljom praksom.

U ovaj proces uključeni su svi djelatnici društva jer je samo tako moguće nastavili razvijanje i unapređivanje poslovanja, a isti će pohađati program ''Compliance without Borders'' od OECD-a za trgovačka društva u državnom vlasništvu kojem je cilj jačanje povjerenja u poslovanje kroz modernizaciju sustava upravljanja rizicima poslovanja i kontrole državnih poduzeća u kontekstu sprječavanja korupcije i nepravilnih praksi.

Tijekom implementacije norme ISO 37001 Društvo je uspješno odgovorilo na sve izazove te su stvoreni svi preduvjeti za uspostavljanja što konkretnijeg i efikasnijeg antikorupcijskog sustava.

U aspektima vezanim uz ESG, HAC nastavlja sa svojim provedbenim aktivnostima na tom planu, te će uz sustav upravljanja okolišem ISO 14001 uskoro certificirati i sustav upravljanja energijom ISO 50001.

 

 

Izvor: svijet-kvalitete.com