logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Objavljen prvi FSC privremeni standard menadžmenta šumama za Sloveniju

Novi FSC privremeni standard menadžmenta šumama (IFSS) za Sloveniju je objavljen i stupa na snagu 1. oktobra 2023. Standardi menadžmenta šumama (FSS) su ključni mehanizam za prenos FSC-ovih principa i kriterijuma za menadžment šumama na terenu.

 

Oni su FSC-ov alat za promovisanje odgovornog šumarstva širom sveta, obezbeđivanjem društvene odgovornosti, zaštite životne sredine i ekonomske održivosti.

Proces razvoja IFSS-a za Sloveniju uključivao je konsultacije sa različitim zainteresovanim stranama, postizanje konsenzusa o društvenim, ekološkim i ekonomskim interesima. Dodatna javna konsultacija o HCV Okviru je sprovedena kako bi se podigla svest zainteresovanih strana o ovom procesu i organizovala otvorena diskusija o ključnim promenama. Relevantni komentari su uključeni u nacrt okvira za HCV, a jedan predstavnik ekoloških interesa je rekao:

"Ovo je prvi put da se u ovakvom dokumentu pominje zaštita svetih prirodnih lokaliteta u Sloveniji."


Ukupno 265.000 ha slovenačkih šuma ima FSC sertifikat. Slovenačka državna šumarska kompanija (SiDG) je nosilac sertifikata FSC Forest Management (FM) sa najvećom šumskom površinom. Sedam privatnih šumovlasnika takođe je sertifikovano u okviru Grupne sertifikacione šeme, kojom upravlja SiDG. Dodatnih 359 kompanija ima važeći sertifikat FSC Chain of Custody; prvi je izdat 2006. Potencijalna prepreka za budućnost procesa sertifikacije u Sloveniji mogla bi biti fragmentirano vlasništvo nad šumama. S druge strane, usvojene su smernice na nacionalnom nivou za intenziviranje proizvodnje šuma i povećanje prerade šumskih proizvoda u Sloveniji.

Usvajanje sa novim IFSS bi obezbedilo mnoge prednosti vlasnicima sertifikata, uključujući bolji i prošireni pristup tržištu, ojačan imidž i status na tržištu, i korišćenje FSCTM oznake u promotivne/marketinške svrhe. Klimatske promene će u budućnosti doneti nove izazove gajenju i zaštiti šuma, a FSC Privremeni standard menadžmenta šumama za Sloveniju može biti jedan od alata za njihovo rešavanje.

IFSS za Sloveniju (engleska verzija) može se preuzeti u FSC Dokumentacionom centru. Molimo kontaktirajte Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. za sva pitanja u vezi sa standardom.

 

 

Izvor: fsc.org