logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

SIQ je ugostio zasjedanje združene stručne skupine ETICS i IECEE za područje rasvjetnih uređaja

SIQ je ove godine ugostio 18. zasjedanje združene stručne skupine OSM-LUM / CTL-ETF5 koja se održala u Ljubljani od 30. svibnja do 1. lipnja 2023.

 

Ugostili smo 25 sudionika, uglavnom predstavnika certifikacijskih tijela iz cijele Europe, koji su također članovi ETICS i IECEE shema. Glavna svrha godišnjeg sastanka je predstavljanje i rasprava o pitanjima koja su se postavljala tijekom godine, a koja se odnose na razumijevanje različitih točaka standarda. Obrađene teme iz područja svjetiljki odnosno rasvjetnih uređaja bili su vezani uz testiranje i certifikaciju. Na ovogodišnjem skupu predstavljene su i neke očekivane novosti na području standarda, uključujući planirano deseto izdanje standarda za žarulje EN IEC 60598-1, te također četvrto izdanja standarda za napajanje za izvore svjetlosti EN IEC 61347-1.

Europski sustav za ispitivanje, inspekciju i certificiranje ETICS (European Testing Inspection Certification System) međunarodna neprofitna organizacija koju regulira belgijski zakon, a čija je svrha je upravljanje ENEC-om i drugim europskim shemama, koje uglavnom pripadaju elektrotehničkom sektoru, kao i drugim područjima koja mogu biti povezana s ispitivanjem, inspekcijama (pregledima) i certificiranjem proizvoda, procesa i osoba. Glavna djelatnost organizacije je olakšati pristup europskom tržištu za proizvode certificirane od neovisnih organizacija trećih strana, čime se potrošačima osigurava sigurnost i kvaliteta proizvoda, procesa i opreme.

Grupa OSM-LUM (Operational Staff Meeting for Luminaires) / CTL-ETF5 (Committee of Testing Laboratories – Expert Task Force) je zajednička stručna skupina koja se bavi područjem rasvjetnih uređaja (kategorija LITE). Svrha mu je razmjena znanja, dogovaranje jedinstvenog razumijevanja i uporabe normi, objašnjavanje prakse i metoda ispitivanja, predlaganje izmjena postojećih normi nadležnim tehničkim odborima i slično.

 

 

Izvor: svijet-kvalitete.com