logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Na SIQ Ljubljana otvorena nova komora za ispitivanje elektromagnetne kompatibilnosti (EMC) u automobilskoj industriji

U Slovenskom institutu za kvalitetu i mjeriteljstvo Ljubljana (SIQ Ljubljana) svečano je otvorena nova EMC komora za ispitivanje u automobilskoj industriji.

 

Aktualna investicija u novu elektromagnetsku potpuno nereflektirajuću prostoriju za testiranje automobilskih komponenti uključuje i investiciju u tehnološki najsuvremeniju opremu, potpuno prilagođenu za ispitivanje elektroničkih komponenti koje se koriste u e-mobilnosti. Laboratorijski dio SIQ-a time je veći za 150 m2 visokotehnološkog laboratorija za EMC. Cjelokupna investicija vrijedna je 2 milijuna eura.

Ulaganjem u visokotehnološke kapacitete koji slovenskoj industriji osiguravaju globalnu konkurentnost, uz podršku SIQ-a, "slovenski će proizvođači moći certificirati proizvode ili usluge s najvećom dodanom vrijednošću", istaknuo je ministar gospodarstva, turizma i sporta Matjaž Han, dodajući da slovenske tvrtke imaju, i u automobilskoj industriji, "stvarno veliku prednost na području certificiranja s međunarodno etabliranim SIQ-om". Gregor Schoss, direktor SIQ Ljubljana, istaknuo je da SIQ daje važnu potporu slovenskom gospodarstvu, posebice izvoznicima, a istovremeno "pruža kvalitetne, brze i učinkovite usluge i za mnoge inozemne klijente".

S više od pedeset godina bogatog iskustva u području ispitivanja elektromagnetske kompatibilnosti (EMC), SIQ je važan partner cjelokupnoj automobilskoj industriji i industriji e-mobilnosti. S razvojem novih proizvoda u području e-mobilnosti, veliki izazov u integraciji elektroničkih komponenti je određivanje elektromagnetske kompatibilnosti i povezane sigurnosti. „S novom komorom i novim ispitnim objektima SIQ će podržati prijelaz na e-mobilnost i nastaviti osiguravati visoku kvalitetu električnih proizvoda, pridonoseći tako razvoju naprednih tehnologija u automobilskoj industriji. I na kraju, ali ne i najmanje važno, kvaliteta proizvoda jedan je od najvažnijih čimbenika koji utječu na konkurentnost i povjerenje potrošača“, rekao je Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije.

Sa širokim spektrom opreme SIQ ispituje automobilske komponente prema zahtjevima svih vodećih proizvođača kao što su Mercedes, BMW, Audi, VW, Renault, Porsche, Rimac, Aston Martin i drugi, te nudi podršku automobilskoj industriji u našoj regiji. Proizvođači automobila konstantno podižu zahtjeve za sukladnošću komponenti, što uvelike dovodi do dodatnih ulaganja u mjernu opremu, te nove metoda ispitivanja.

Nova elektromagnetska polureflektivna (EMC) prostorija za mjerenje emisije zračenja u frekvencijskom području od 9 kHz do 6 GHz i otpora u frekvencijskom području od 200 MHz do 6 GHz opremljena je odgovarajućim pojačalima za postizanje jakosti elektromagnetskog polja do 200 V/m. Također je i u skladu sa zahtjevima za ispitivanje elektromagnetske kompatibilnosti vojnih komponenti i civilnog zrakoplovstva. Laboratorij je bogatiji za pripadajuće antene i najmoderniji spektralni prijamnik za mjerenja do 44 GHz, kao i novi mjerač za izvođenje električnih ispitivanja automobilskih komponenti. Uz novu klimatsku komoru, test se također može izložiti ekstremnim temperaturnim utjecajima.

Važna potpora slovenskom gospodarstvu i pristup međunarodnim tržištima

SIQ je stručna, neovisna i nepristrana institucija koja nudi sveobuhvatna rješenja u području ispitivanja i certifikacije proizvoda, ocjenjivanje sustava upravljanja, mjeriteljstva i obrazovanja s vizijom globalne tržišno orijentirane institucije. Njihove glavne konkurentske prednosti su znanje, iskustvo, međunarodna prepoznatljivost i vjerodostojnost, fleksibilnost, cjelovita rješenja, uvijek nove usluge i stalna prilagodba međunarodnom tržištu. Nude važnu potporu slovenskom gospodarstvu, posebice izvoznicima. U posljednjih nekoliko godina svoje su usluge pružili za više od 1900 slovenskih tvrtki, što je gotovo polovica prihoda tvrtki u Sloveniji.

Kupci SIQ-a su proizvođači iz 53 zemlje svijeta, 55% prihoda ostvaruje se u inozemstvu. Međunarodnu valjanost i profesionalnu razinu njihova rada potvrđuju brojne akreditacije i članstva u međunarodnim certifikacijskim shemama i asocijacijama. U 2022. godini SIQ se svrstao među dvadeset najboljih certifikacijskih tijela unutar globalne IECEE CB sheme prema godišnjem broju izdanih certifikata. To ga svrstava u prvu četvrtinu svih certifikacijskih tijela u smislu broja izdanih IECEE CB certifikata.

U grupaciji SIQ, koja osim SIQ Ljubljana, uključuje i SIQ d.o.o. Beograd i SIQ Testing and Certification GmbH, ima 174 zaposlena, a surađuje i s više od 300 vanjskih ugovornih auditora i stručnjaka. 77% zaposlenih ima najmanje višu stručnu spremu. Do 2030. godine institut bi trebao imati 250 stalno zaposlenih djelatnika. Istodobno, već se planira nova poslovna zgrada u Ljubljani i dodatno proširenje postojećih ispitnih kapaciteta, posebice na području elektromagnetske kompatibilnosti automobila i automobilskih komponenti. Također će se proširiti mogućnosti ispitivanja u području sigurnosti nadolazećih tehnologija e-mobilnosti, posebice punionica, pohrane energije i energetske elektronike, ispitivanja električne sigurnosti medicinskih i kućanskih uređaja, te preseljenja poslova Laboratorija za protueksplozijsku zaštitu u planirani prostor.

 

 

Izvor: svijet-kvalitete.com