logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Nova terminologija u statistici

Veliki broj standarda iz najrazličitijih oblasti poziva se na primenu određenih statističkih metoda pri odgovarajućim istraživanjima, ispitivanjima, merenjima i izračunavanjima.

 

U njihovim normativnim referencama često se navodi standard ISO 3534-1:2006, Statistika — Rečnik i oznake — Deo 1: Opšti statistički termini i termini koji se koriste u verovatnoći, čiji se prevod na srpski jezik trenutno nalazi u fazi nacrta (naSRPS ISO 3534-1). Od početka novembra javno je dostupan za čitanje i davanje komentara na sledećem linku: https://iss.rs/sr_Cyrl/project/show/iss:proj:102862, uz prethodnu registraciju (otvoren nalog na veb-sajtu). Takođe je omogućen pristup originalnom dokumentu koji sadrži termine na engleskom i francuskom jeziku.

naSRPS ISO 3534-1 ima dobro definisan set termina koji se koriste u verovatnoći i statistici, a od suštinske su važnosti za razvoj i efikasnu upotrebu statističkih standarda. Definicije koje su u njemu date su dovoljno tačne i matematički sofisticirane kako bi onima koji izrađuju statističke standarde omogućile izbegavanje dvosmislenosti.

Ovaj nacrt standarda pripremila je Komisija za standarde i srodne dokumente KS A012, Veličine, jedinice i merni instrumenti (https://iss.rs/sr_Cyrl/committee/show/9135). Nacrt je usvojen u periodu kada se po treći put završava preispitivanje ovog standarda na međunarodnom nivou. Članovi komisije KS A012, eksperti koji u svome radu primenjuju statističke metode, apeluju na stručnu javnost da iskoristi mogućnost slobodnog pristupa ovom dokumentu i da svojim predlozima, sugestijama i komentarima pomogne poboljšanju kvaliteta definitivnog teksta prevoda koji će biti sadržaj novog srpskog standarda.

 

 

Izvor: iss.rs