logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

Raspisan poziv za učešće u programu podrške razvoju konkurentnosti - prijava do utroška sredstava

Razvojna agencije Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede, raspisala je Javni poziv za učešće u Programu podrške razvoju konkurentnosti u 2022. godini. Programom će se sufinansirati projektne aktivnosti koje su započete najkasnije 1. juna 2022. godine, a nisu završene pre objavljivanja javnog poziva.

 

Opšti cilj Programa je unapređenje konkurentnosti, bezbednosti i kvaliteta proizvoda i usluga na tržištu, olakšavanje pristupa tržištima i povećanje konkurentnosti, a kroz povećanja nivoa korišćenja standarda u proizvodnji i organizaciji poslovanja, sertifikaciji proizvoda, sistema menadžmenta i povećanju korišćenja drugih usluga u oblasti infrastrukture kvaliteta.

 

Prihvatljive projektne aktivnosti u okviru ovog programa su:

Sprovođenje postupaka ocenjivanja usaglašenosti (ispitivanja, kontrolisanja, sertifikacije i dr) proizvoda sa zahtevima srpskih i inostranih (prevashodno evropskih) tehničkih propisa i/ili ostvarivanje uslova za označavanje propisanim znacima (CE, 3A, eko-znak, OEKO-TEX standard 100 i dr) uključujući i procenu bezbednosti kozmetičkih proizvoda i izradu dosijea o kozmetičkom proizvodu sa izveštajem o bezbednosti kozmetičkih proizvoda; sprovođenje postupka dobrovoljnog ocenjivanja usaglašenosti sa srpskim standardima, uključujući i mogućnost nabavke drugih srpskih standarda - kod Instituta za standardizaciju Srbije (u daljem tekstu: ISS) u štampanom ili elektronskom obliku;
Uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodno priznatih standarda sistema menadžmenta (priprema/implementacija standarda sa prvom sertifikacijom ili resertifikacija nekog od sistema, ili integrisanih sistema menadžmenta - iz oblasti kvaliteta, zaštite životne sredine, bezbednosti hrane i dr, uključujući i mogućnost nabavke i drugih srpskih standarda - kod ISS u štampanom ili elektronskom obliku iz oblasti sistema menadžmenta.

 

Ukupan budžet Programa iznosi 100.000.000 dinara.

Raspoloživa sredstva odobravaju se pojedinačno korisnicima refundacijom, kao sufinansiranje u visini do 40% odnosno do 60% iznosa opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrednost, za svaku projektnu aktivnost.

Javni poziv otvoren je od 30. decembra 2022. godine i trajaće do utroška sredstava, a najkasnije do 31. decembra 2023. godine.

 

Prijave se podnose elektronski, kreiranjem korisničkog naloga na linku https://prijave.ras.gov.rs/standardi i verifikacijom internet adrese.

 

Tekst Javnog poziva, kao i prateću dokumentaciju možete pronaći na veb adresi ras.gov.rs.