logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

EK potvrdila da je Srbija ispunila merila za otvaranje Poglavlja 1 o slobodnom kretanju robe

Ministarstvo privrede objavilo je da je Evropska komisija (EK), nakon više od osam godina razgovora sa njenim i predstavnicima Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, potvrdila da su ispunjena merila za otvaranje Poglavlja 1 - Slobodno kretanje robe, u pregovorima za pristupanje EU.

 

„Poglavlje 1 – Slobodno kretanje robe predstavlja najznačajnije i u zakonodavnom pogledu najzahtevnije poglavlje. Srbija najveću robnu razmenu ostvaruje sa državama EU i zbog toga je zeleno svetlo za otvaranje ovog poglavlja istorijski trenutak za naš narod i državu“, poručio je ministar privrede Srbije Rade Basta, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, Ministarstvo privrede rukovodi radom Pregovaračke grupe za slobodno kretanje robe i započeće proceduru radi usvajanja strateških dokumenata Vlade Srbije koja su merila za otvaranje: Strategije i Akcionog plana za harmonizovanu oblast, Akcionog plana za oblast motornih vozila i Akcionog plana za neharmonizovanu oblast.

Nakon usvajanja strateških dokumenata, EК će pripremiti Nacrt izveštaja o ispunjavanju merila za otvaranje poglavlja koji će predstaviti Savetu EU, što će biti formalna potvrda od strane EU da su merila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju ispunjena.

Istaknuto je da suštinu Poglavlja o slobodnom kretanju robe čine tehnički propisi koji regulišu infrastrukturu kvaliteta, u koju spadaju standardizacija, akreditacija, metrologija, ocenjivanje usaglašenosti i tržišni nadzor.

Istovremeno, u okviru ovog poglavlja postoji i neharmonizovano područje koje predstavlja nacionalne propise država članica.

Ukazano je da će završetkom pregovora u ovoj oblasti, biti obezbeđena potpuna usklađenost domaćih propisa sa evropskim zakonodavstvom koje se odnosi na proizvode.

Postizanjem potpune usklađenosti domaćih propisa sa propisima EU obezbediće se poštovanje jedne od osnovnih sloboda jedinstvenog tržišta – slobodnog kretanja robe.

Ovaj princip znači da trgovina proizvodima iz jednog dela EU u bilo kojem drugom mora da se sprovodi bez ograničenja, navedeno je u saopštenju.

Shodno tome, srpski proizvodi će se kretati na evropskom tržištu bez prepreka.

Danom pristupanja EU, Srbija postaje deo unutrašnjeg tržišta EU, na kojem važe jednaka pravila za sve proizvode država članica.

Slobodno kretanje robe omogućiće da kvalitetni srpski proizvodi budu plasirani na evropsko tržište, a da istovremeno kvalitetni evropski proizvodi budu plasirani na srpsko tržište, saopštilo je Ministarstvo privrede.

 

 

Izvor: danas.rs