logoPK

Planirajte, radite, proveravajte i delujte kvalitetno

BFC SEE sertifikat za još četiri lokalne samouprave

Niš i Paraćin iz Srbije i opštine Stanari i Srbac iz Republike Srpske ovogodišnji su dobitnici sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE), saopšteno je na konferenciji CORE Days koja je održana u Kotoru.

 

To znači da je ovaj pečat kvaliteta do sada dobilo ukupno 48 lokalnih samouprava u cijelom regionu, a kako je za eKapiju kazala izvršna direktorica NALED-a Violeta Jovanović, riječ je o masterklas programu koji doprinosi unaprijeđenju poslovnog okruženja u gradovima i opštinama regiona.

"Ove godine imali smo četiri dobitnika BFC SEE sertifikata. Važno je napomenuti da je ovo veoma zahtijevan standard i da predstavlja masterklas program samo za najbolje, za one koji žele da rade na sebi i da naprave dobar ambijent za lokalnu privredu i mikro biznise, te da se pozicioniraju kako bi mogli da privuku velike strane investicije", kazala je Jovanović.

Prema njenim rečima, na ovogodišnji javni poziv javilo se oko 60 lokalnih samouprava iz cijelog regiona.

"Oni sad ulaze u proces sertifikacije i imaju godinu dana da ispune tražene zahtijeve. Nadamo se da ćemo već na slijedećoj konferenciji imati više onih koji će poneti ovu titulu. Nama je ipak najvažnija sama suština tog programa, koja nije samo u dobijanju samog sertifikata, nego u dosljednoj primjeni prinicpa koje taj standard promoviše i ono što on u stvari znači", istakla je.

Bilo bi dobro, dodaje, da ima što više učesnika u programu.

"Ovo može biti i jako dobra formula i ključ rješenja za nacionalne vlade i ministarstva kad razmišljaju o tome kako da podstaknu svoje opštine da budu bolje i žele da rade sa svojom privredom", navela je Jovanović.

Ove godine objavljena je i nova, četvrta edicija BFC SEE standarda. Kako nam je kazala Jovanović, ona se ažurira na svakih nekoliko godina, upravo iz razloga da bi ispratila ono što su novine u zakonskom okviru u našim zemljama.

"Treba napraviti jedan standard koji može da radi za sve, ali i da bismo pratili sve procese koji se tiču zelene agende i ciljeva koje treba da ispunimo. Zato nam je važno da ovaj standard drži korak i sa tim trendovima, pa smo kroz nove kriterijume obuhvatili zelenu agendu i inovacije, kao podstrijek tome da se ti parametri dodatno vrijednuju kod onih koji prolaze kroz program", navela je Jovanović.

Ovogodišnja Core Days konferencija okupila je u Crnoj Gori predstavnike državnih institucija, lokalnih samouprava, poslovnih organizacija, ali i predstavnike poslovne zajednice iz cijelog regiona. Kako nam je kazala izvršna direktorica NALED-a, konferencija je bila prilika da se čuje veoma kvalitetna i stručna razmjena znanja i iskustava brojnih zemalja.

"Razgovarali smo o reformama, čuli smo iskustvo zemalja koje su već uspješno sprovele određene refrme, pa je ovaj događaj bio prilika da zajednički jačamo apetit da se te reforme repliciraju, odnosno da ih i druge ekonomije preuzmu. Mislim da je to najbolji i suštinski put našeg regiona ka Evropskoj uniji - da se međusobno pomažemo, ali i da učimo jedni od drugih", kazala je.

Tokom konferencije govornici iz cijelog svijeta iznijeli su kako svoja iskustva, tako i brojne konkretne prijedloge šta može da se uradi i kako da u tome budemo uspješni.

"Sa indeskom koji smo na konferenciji premijerno predstavili rangirali smo i ocenili kako to stoje naše ekonomije u pogledu poslovnog okruženja i mnogih parametara koji su od vitalnog značaja za to kako ljudi žive. Mislim da to može da nam pomogne da stavimo stvari u kontekst, da vidimo kako stojimo, šta nam je zadatak i šta je to slijedeće što svaka od ekonomija treba da uradi da bi napredovala", zaključila je Violeta Jovanović u razgovoru za naš portal.

Podsjetimo, konferenciju CORE Days 2023 - Pametan i zeleni rast - lokalno, regionalno, evropski, organizuje NALED u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida i Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

 

 

Izvor: ekapija.com